Hi va haver un temps en què tenia catorze anys, m’agradava molt la música i comprava tot allò que em cridava l’atenció. Una tarda qualsevol passejava amb el meu avi Pepe – el pare del meu pare, que ja fa temps que no és entre nosaltres – i no recordo ben bé per què vam entrar al Tall Britànic. Els discos, en aquell temps, es trobaven a la planta baixa del conegut centre de la Plaça Catalunya. L’avi se sentia generós i a mi no dm va costar gens decidir-me, i vaig acabar arribant a casa amb una casset d’un grup per a mi desconegut fins llavors. Només hi havia quatre cançons, una d’elles la sublim Remember Tomorrow. Maiden Japan em va acompanyar setmanalment durant un any sencer, i és curiós, perquè en aquest disc encara canta Paul Di’Anno, però jo aleshores no sabia res d’Iron Maiden i l’únic que realment em sorprenia era no haver-los descobert abans.
Passat aquell any, per nadal, algú em va regalar a l’amic invisible que feiem a l’escola un poster del disc Piece of mind. Ara no sé qui va encertar tant bé el regal, però em sembla recordar vagament que va ser el Marc Espar, un bon amic d’aquella època, encra que no dels més íntims. No només va ser un encert, sinó que va propiciar la cerca, quan vaig aconseguir una mica de diners, d’un nou album de la banda per disfrutar tant com aquell EP. I va arribar, a l’abril o maig del 88, el Seventh son of a seventh son, per a mi, juntament amb el Fear of the dark, els dos millors àlbums de la música heavy que s’han fet mai.
No sé si entenc gaire de heavy. Abans n’escoltava força: Iron Maiden, Twisted Sister, AC/DC¸ Kiss, Megadeth, Ozzy Osbourne, Saxxon… Tenia un cosí, el Javi, que era un fidel seguidor del heavy, i em va anar introduint, sense saber-ho, en un món tant ampli i desconegut per mi que cada descoberta que hi feia era una sorpresa gratificant, única. El nucli de tot el que hi vaig descobrir va seguir essent, però, aquella Dama de ferro que va fer que m’apassionés per moltes coses que abans potser no m’interessaven.
Sempre he estat un pèssim estudiant, i no vaig millorar realment fins que no vaig anar a la universitat, on realment les matèries que m’oferien se m’apareixien apassionants, i no obstant això des dels catorze anys la història em va ancandilar fins a límits insospitats, cosa que no vol dir que comencés a treure bona nota en aquesta assignatura. El que m’explicaven a l’escola no m’interessava gens. El que m’explicava des del seu nom fins a les cançons dels seus discos l’estimada Dama de ferro em captivava d’allò més, i fou així com vaig tornar-me mico per poder entendre el que deien les seves cançons, ja que a l’escola estudiavem francès i per a mi l’anglès s’assemblava al “xino”.
Can I play with madness - the prophet stared at his crystal ball
Can I play with madness - there's no vision there at all
Can I play with madness - the prophet looked and he laughed at me
Can I play with madness - he said you're blind too blind to see
Jo també volia jugar amb la bogeria: sempre m’he sentit com un nen. M’agrada dir bestieses de tant en tant, tenir un comportament absurd, saber que Gianni Rodari tenia raó quan deia que la fantasia no hauria de marxar de la ment de les persones adultes, dur la contrària a C. S. Lewis i demostrar-li que un adult també pot admirar la fantasia en tota la seva plenitud, sense més pretensió que l’alliberament del gaudi.
Iron Maiden eren alhesores per mi una genialitat, com Bruce Springsteen o Witney Houston – quins estils més diferents convivien en mi! -, i les seves lletres em transportaven cap a llocs imaginaris plens de decapitacions i màgia negra. Sempre he estat un ecriptor, mal que em pesi, una mica pessimista, i en aquells temps fins i tot el cine desitjva que acabés malament. Per això m’agradava aquest grup que m’incitava a llegir la Bíblia amb més fervor tot i que vaig trigar encara un any a descobrir-me com a creient. Mireu sinó Moonchild, amb la prostituta escarlata com a símbol de la gratitud humana. Haurien compost la canço emmirallats en Hawthorne?
Anys més tard vaig acabar desconnectat del grup i del heavy en general, però sempre va quedar dins meu un cuquet que em va permetre seguir apreciant la música més dura en tota la seva plenitud: Rage against the machine, alguns discs dels Smashing Pumkins, etc. El que va restar, i que ara ha tornat ja que la meva dona em va sorprendre amb un Cd on hi ha tota la discografia del grup, és l’amor per la fantasia medieval que no m’ha abandonat, la passió per la bel.licositat de la història, o per la història bèl·lica, si ho voleu.
Vaig veure una dama de ferro a Rottenburg, i des d’aquell dia he sabut que la història és per a mi, sobretot gràcies al professor Pallarés, de COU, un dels pilars de la humanitat. Gràcies, Dickinson, Harris i companyia, per ajudar-me a descobrir-ho.
Hubo un tiempo en el que tenía catorce años, me gustaba mucho la música y compraba todo aquello que llamaba mi atención. Una tarde qualquiera paseaba con mi abuelo Pepe – el padre de mi padre, que ya hace un tiempo que no se encuentra entre nosotros – y no recuerdo bien por qué entramos en la Raja Inglesa. Los discos, en aquél tiempo, se encontraban en a planta baja del conocido centro de la Plaça Catalunya. El abuelo se sentía generoso y a mí no me costó decidirme, y terminé llegando a casa con una casete de un grupo para mí desconocido hasta entonces. Sólo había cuatro canciones, una de ellas la sublime Remember Tomorrow. Maiden Japan me acompañó semanalmente durante un año entero, y es curioso, porque en este disco aún canta Paul Di’Anno, pero yo entonces no sabía nada de Iron Maiden y lo único que realmente me sorprendía era no haberlos descubierto antes.
Pasado aquél año, por navidad, alguien me regaló en el amigo invisible que celebrabamos en la escuela un poster del disco Piece of mind. Ahora no recuerdo quién acertó tant bien el regalo, pero me parece que fue Marc Espar, un buen amigo de aquélla época, aunque no de los más íntimos. No sólo fue un acierto, si no que propició la búsqueda, cuando conseguí un poco de dinero, de un nuevo álbum de la banda para disfrutar tanto com aquél EP. Y llegó, en abril o mayo del 88, Seventh son of a seventh son, para mí, junto con Fear of the dark, los dos mejores álbumes de la música heavy que se han hecho nunca.
No sé si entiendo mucho de heavy. Antes esuchaba bastante: Iron Maiden, Twisted Sister, AC/DC¸ Kiss, Megadeth, Ozzy Osbourne, Saxxon… Tenía un primo, Javi, que era un fiel seguidor del heavy, y me fue introduciendo, sin saberlo, en un mundo tan amplio y desconocido para mí que cada descubrimiento que hacía era una sorpresa gratificante, única. El núcleo de todo lo que descubrí fue y será, no obstante, aquélla Dama de hierro que hizo que me apasionara por muchas cosas que antes quizá no me interesaban.
Siempre he sido un pésimo estudiante, y no mejoré realmente hasta que no fui a la universidad, donde realmente las materias que me ofrecían se me aparecían apasionantes, y a pesar de eso desde los catorce años la historia me encandiló hasta límites insospechados, lo cual no quiere decir que empezara a sacar buenas notas en esta asignatura. Lo que me explicaban en el colegio no me interesaba para nada. Lo que me contaba desde su nombre hasta las caniones de sus discos mi querida Dama de hierro me cautivaba más, y fue así cómo me volví loco por entender lo que decían sus canciones, ya que en el colegio estudiábamos francés y para mí el inglés se parecía al “chino”.
Can I play with madness - the prophet stared at his crystal ball
Can I play with madness - there's no vision there at all
Can I play with madness - the prophet looked and he laughed at me
Can I play with madness - he said you're blind too blind to see
Yo también quería jugar con la locura: siempre me he sentido como un niño. Me gusta decir tonterías de tanto en tanto, tener un comportamiento absurdo, saber que Gianni Rodari tenía razón cuándo decía que la fantasía no tendría que irse de la mente de las personas adultas, llevar la contraria a C. S. Lewis y demostrarle que un adulto también puede admirar la fantasía en toda su plenitud, sin más pretensión que la libertad del goce.
Iron Maiden eran entonces para mí una genialidad, como Bruce Springsteen o Witney Houston – ¡qué estilos más dispares convivían en mí! -, y sus letras me transportaban hacia lugares imaginarios llenos de decapitaciones y magia negra. Siempre he sido un ecritor, mal que me pese, un poco pesimista, y en aquéllos tiempos incluso el cine deseaba que terminara mal. Por eso me gustaba tanto este grupo que me incitaba a leer la Bíblia con más fervor aunque tardé todavía un año en descubrirme como creiente. Mirad si no Moonchild, con la prostituta escarlata como símbolo de la gratitud humana. ¿Habrían compuesto la canción esimismados en Hawthorne?
Años más tarde terminé desconectado del grupo y del heavy en general, pero siempre quedó en mi un gusanillo que me permitió seguir apreciando la música más dura en toda su plenitud: Rage against the machine, algunos discos de los Smashing Pumkins, etc. Lo que quedó, y que ahora ha vuelto ya que mi mujer me sorprendió con un Cd donde se encuentra toda la discografía del grupo, es el amor por la fantasía medieval que no me ha abandonado, la pasión por la belicosidad de la historia, o por la historia bélica, si queréis.
Vi una dama de hierro en Rottenburg, i desde aquél día he sabido que la historia es para mí, sobre todo gracias al profesor Pallarés, de COU, uno de los pilares de la humanidad. Gracias, Dickinson, Harris y compañía, por ayudarme a descubrirlo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada