Són dies en què, com avui, t’has de forçar a penjar una fotografia al blog, simplement perquè encara et queden coses per comentar de dies anteriors. En tornar fugaçment a l’ordinador sabent que havies de marxar-ne de nou has vist una amiga amb qui volies parlar, però després de totes les obligacions a què t’ha sotmès el temps ha marxat. Sé que els dies tristos, aquells en que sembla que dins teu només hi plogui a bots i barrals, són necessaris, ja ho vaig dir un dia: la seva pesantor et fa valorar millor les alegries. Però quan no els veus a venir, quan se t’abraonen de sobte damunt teu, aquests dies són una càrrega que no voldries suportar. Fan mal.
Avui és una dia d’aquests, que Déu m’empari!
No sé per què estic així, o bé, sí que ho sé, la meva amiga Karina ja ho diu, sóc una persona massa embafadora, i això no és gens bo, però avui no vull pensar-hi. A l’únic que vull aferrar-me ara és a la certesa que l’obra que vaig anar a veure diumenge no té res a veure amb el meu estat d’ànim.
La nit de Sant Joan és una obra atípica de Dagoll Dagom, com ho va ser també Antaviana. És una obra que malgrat la seva aparença de senzillesa, és difícil d’interpretar. En sí, la peça no té argument: a la nit de Sant Joan, uns follets fan realitat els desitjos de personatges ben dispars, atorgant-los el que demanen d’una manera un xic especial. Es tracta, doncs, de poder encadenar números musicals més menys reeixits i amb un so de festa major patxanguera que tira d’esquena. És com voler fer una espècie d’homenatge a la revetlla des d’una perspectiva còmica. A Dagoll Dagom li sortia bé. A la companyia So de teatre no ho sé. I això que he vist l’obra!
El teatre ja em van advertir que no reunia les condicions òptimes per acollir un espectacle teatral, el que no em pensava pas és que aquestes condicions fossin inhumanes. Que una companyia es vegi obligada a actuar en un teatre així no té perdó de Déu. Una altra vegada que aquesta companyia vulgui fer una obra que m’ho diguin i miraré a veure si poden fer servir el teatre de Sant Pere Claver, situat a l’ETPClot. Aquest teatre era pèssim: petit, mal dissenyat, amb un so nefast, i incòmode. Ho tenia tot per fer fracassar una representació d’altra banda prou digna per sortir airosa d’una estrena, però anem a pams.
En Ferran López, el cantant, té una veu molt adequada a tot tipus de registres aguts, i això el feia idoni pels papers que va interpretar. De fet, no n’estic segur de com és la veu de l’actor que va fer, entre altres papers, el de Macari 5, el seu personatge estel·lar. Ho intueixo, imagineu-vos si n’era de dolent el so. La llàstima és que donés a tots els seus personatges un aire xulesc que només esqueia bé a un d’ells.
En Daniel Antares, en canvi, és un actor insegur, que no vocalitza, que parla atropelladament. Arreglar això només s’aconsegueix a base de voluntat i constància, esperem que en tingui.
Però el pitjor encara havia de venir, de la mà de la Pili Molina i la seva pesada Srta. González. Sembla que hagi vist dia rere dia tots els capítols de les Teresines S.A., cosa que converteix el seu personatge en algú sense gràcia, que enlloc de ser un reflex de la veïna pesada, és un reflex de l’humor que ens entaforen els de l’Espanya profunda. Del segon paper que va fer millor no en parlo. És una dona, la Pili, a qui potser haurien de dirigir de manera més marcada, sense donar-li les llibertats que haurà tingut per a preparar aquesta obra, perquè la veritat, més que interpretar el seu personatge, l’assassina, com ja succeïa en la versió original de Dagoll Dagom.
No parlaré pas dels altres personatges un a un, perquè em sembla que tots fan el seu paper d’una manera correcta, però em cal esmentar especialment en Jordi Lacruz, la Laia González i la Laia Berges. El primer perquè és un actor d’aquells que semblen una estàtua de marbre: inexpressiu i fred, però que no obstant fa els seus papers creïbles i interessants. Que vagi en compte, aquesta manera d’actuar requereix un sobre esforç que se’n pot anar en orris el moment menys esperat.
La Laia González, al meu entendre, hauria de reforçar la veu. És una noia a qui el color del vestit – d’un vermell apassionat – afavoria força, perquè ella mateixa traspua una bellesa subtil com poques, però el seu filet de veu a penes audible feia difícil valorar-ne altres aspectes. El millor consell teatral que m’han donat ha estat aquest: mirar – al públic òbviament -, cridar – si no les últimes files no t’escolten -, vocalitzar – si no, no se t’entén -. Amb això vas a totes bandes.
El dia d’avui, amb aquesta pesantor inhumana que m’esclafa els músculs, em fa deixar pel final els comentaris a la Laia Berges, en primer lloc perquè la conec personalment i en segon lloc perquè no entenc què hi fa en una companyia com aquesta. La Laia és una excel·lent persona, d’aquelles que voldries tenir tota la vida al teu costat, amb un cor immens, gegantí, però no és això el que hem vingut a valorar-ne. Siguem objectius: aquesta dona és una actriu superba, que apunta maneres de professional, que fa que el públic s’oblidi que existeix, perquè en realitat ella és el personatge. Poques vegades he tingut l’opció de veure una actriu com aquesta dalt d’un escenari, i mai dalt d’un escenari amateur. Per això em pregunto: què ho fa que no interpreta personatges de més pes? Segur que pot amb tot. Ara, la Laia ja té la seva carrera perfilada, sinó, encara m’atreviria a demanar-li que fes carrera als escenaris.
A qui li recomano que es retiri és al coreògraf, en Xavi Colomer: els balls damunt l’escenari eren d’un patetisme exagerat del qual només se salva el número dels marcianitos.
Però bé, aquesta obra, com deia, no es pot valorar amb justícia degut a factors aliens als qui la representaven: actuar en teatres així hauria d’estar penat per la llei!
Com hauria d’estar-ho gaudir de dies de plom si poden evitar-se, encara que, com ja vaig dir, ens siguin tan necessaris.
______________________________________________________________________
Son días en los que, como hoy, has de forzarte a colgar una fotografía en el blog, simplemente porque aun te quedan cosas por comentar de días anteriores. Al volver fugazmente al ordenador sabiendo que tenías que irte de nuevo has visto una amiga con quien querías hablar, pero tras todas las obligaciones a las que te ha sometido el tiempo se ha ido. Sé que los días tristes, aquellos en los que parece que en tu interior sólo llueva a cántaros, son necesarios, ya lo dije un día: su pesantez te hace valorar mejor las alegrías. Pero cuando no los ves venir, cuando se te abalanzan de golpe sobre ti, estos días son una carga que no querrías soportar. Hacen daño.
¡Hoy es un día de esos, que Dios me ampare!
No sé por qué estoy así, o bueno, sí que lo sé, mi amiga Karina ya lo dice, soy una persona demasiado empalagosa, y eso no es nada bueno, pero hoy no quiero pensar en ello. A lo único que quiero agarrarme ahora es a la certidumbre que la obra que fui a ver el domingo no tiene nada que ver con mi estado de ánimo.
La nit de Sant Joan – La noche de San Juan - es una obra atípica de Dagoll Dagom, como lo fue también Antaviana. Es una obra que a pesar de su apariencia de sencillez, es difícil de interpretar. En sí, la pieza no tiene argumento: en la noche de San Juan, unos duendecillos hacen realidad los deseos de personajes muy dispares, otorgándoles lo que piden de una manera un tanto especial. Se trata, pues, de poder encadenar números musicales más menos acertados y con un sonido de fiesta mayor pachanguera que tira de espalda. Es como querer realizar una especie de homenaje a la verbena des de una perspectiva cómica. A Dagoll Dagom le salía bien. A la compañía So de teatre no lo sé. ¡Y eso que he visto la obra!
El teatro ya me advirtieron que no reunía las condiciones óptimas para acoger un espectáculo teatral, lo que no pensaba es que estas condiciones fuesen inhumanas. Que una compañía se vea obligada a actuar en un teatro así no tiene perdón de Dios. Otra vez que esta compañía quiera representar una obra que me lo digan y veré si pueden utilizar el teatro de Sant Pere Claver, situado en el ETPClot – escuela muy conocida en Barcelona -. Este teatro era pésimo: pequeño, mal diseñado, con un sonido nefasto, e incómodo. Lo tenía todo para hacer fracasar una representación por otra parte lo suficientemente digna para salir airosa de una estrena, pero vayamos por partes.
Ferran López, el cantante, tiene una voz muy adecuada a todo tipo de registros agudos, y eso lo convertía en idóneo para los papeles que interpretó. De hecho, no estoy seguro de como es la voz del actor que hizo, entre otros papeles, de Macari 5, su personaje estelar. Lo intuyo, imaginad si era malo el sonido. La lástima es que diera a todos sus personajes un aire chulesco que sólo pegaba a uno de ellos.
Daniel Antares, en cambio, es un actor inseguro, que no vocaliza, que habla atropelladamente. Arreglar eso sólo se consigue a base de voluntad y constancia, le deseamos suerte.
Pero el peor aún tenía que llegar, de la mano de Pili Molina y su pesada Srta. González. Parecía que hubiera visto día tras día todos los capítulos de Teresines S.A. – una serie paródica muy popular hace unos años en Cataluña -, lo cual convierte se personaje en alguien sin gracia, que en lugar de ser un reflejo de la vecina pesada, es un reflejo de el humor que nos endosan desde la España profunda, humor que nunca ha conseguido enraizar aquí. Del segundo papel que le tocó mejor que no hable. Es una mujer, Pili, a quien deberían dirigir de forma más marcada, sin darle las libertades que habrá tenido para preparar esta obra, porque la verdad, más que interpretar su personaje, lo asesina, como ya sucedía en la versión original de Dagoll Dagom.
No diré nada de los otros personajes, porque me parece que todos realizan su papel de una manera correcta, pero es necesario que no me deje a Jordi Lacruz, Laia González i Laia Berges. El primero porque es un actor de aquellos que parecen una estatua de mármol: inexpresivo y frío, pero que no obstante da a sus papeles una credibilidad que los hace interesantes. Que vaya con cuidado, esta manera de actuar requiere un sobre esfuerzo que puede caer en saco roto en el momento menos esperado.
Laia González, a mi modo de ver, tendría que reforzar la voz. Es una chica a quien el color del vestido – de un rojo apasionado – favorecía bastante, porque ella misma rezuma una belleza sutil como pocas, pero su hilo de voz a penas audible hacía difícil valorar otros aspectos. El mejor consejo teatral que me han dado ha sido este: mirar – al público obviamente -, gritar – si no las últimas filas no te oyen -, vocalizar – si no, no se te entiende -. Con eso vas a todas partes.
El día de hoy, con esta pesadez inhumana que me chafa los músculos, me hace dejar para el final los comentarios a Laia Berges, en primer lugar porque la conozco personalmente y en segundo lugar porque no entiendo qué hace en una compañía como esta. La Laia es una excelente persona, de esas que querrías tener toda la vida a tu lado, con un corazón inmenso, gigantesco, pero no es eso lo que hemos venido a valorar. Seamos objetivos: esta mujer es una actriz soberbia, que apunta maneras de profesional, que hace que el público se olvide que existe, porque en realidad ella es el personaje. Pocas veces he tenido la opción de ver una actriz como esta encima de un escenario, y nunca en un escenario amateur. Por eso me pregunto: ¿por qué no interpreta personajes de más peso? Seguro que puede con todo. Ahora, la Laia ya tiene su carrera perfilada, sino, aún me atrevería a pedirle que hiciera carrera en los escenarios.
A quien le recomiendo que se retire es al coreógrafo, Xavi Colomer: los bailes sobre el escenario eran d’un patetismo exagerado del que sólo se salva el número de los marcianitos.
Pero bueno, esta obra, como decía, no es puede valorar con justicia debido a factores ajenos a los que la representaban: ¡actuar en teatros así debería estar penado por la ley!
Como debería estarlo gozar de días de plomo si pueden evitarse, aunque, como ya dje, nos sean tan necesarios.
Avui és una dia d’aquests, que Déu m’empari!
No sé per què estic així, o bé, sí que ho sé, la meva amiga Karina ja ho diu, sóc una persona massa embafadora, i això no és gens bo, però avui no vull pensar-hi. A l’únic que vull aferrar-me ara és a la certesa que l’obra que vaig anar a veure diumenge no té res a veure amb el meu estat d’ànim.
La nit de Sant Joan és una obra atípica de Dagoll Dagom, com ho va ser també Antaviana. És una obra que malgrat la seva aparença de senzillesa, és difícil d’interpretar. En sí, la peça no té argument: a la nit de Sant Joan, uns follets fan realitat els desitjos de personatges ben dispars, atorgant-los el que demanen d’una manera un xic especial. Es tracta, doncs, de poder encadenar números musicals més menys reeixits i amb un so de festa major patxanguera que tira d’esquena. És com voler fer una espècie d’homenatge a la revetlla des d’una perspectiva còmica. A Dagoll Dagom li sortia bé. A la companyia So de teatre no ho sé. I això que he vist l’obra!
El teatre ja em van advertir que no reunia les condicions òptimes per acollir un espectacle teatral, el que no em pensava pas és que aquestes condicions fossin inhumanes. Que una companyia es vegi obligada a actuar en un teatre així no té perdó de Déu. Una altra vegada que aquesta companyia vulgui fer una obra que m’ho diguin i miraré a veure si poden fer servir el teatre de Sant Pere Claver, situat a l’ETPClot. Aquest teatre era pèssim: petit, mal dissenyat, amb un so nefast, i incòmode. Ho tenia tot per fer fracassar una representació d’altra banda prou digna per sortir airosa d’una estrena, però anem a pams.
En Ferran López, el cantant, té una veu molt adequada a tot tipus de registres aguts, i això el feia idoni pels papers que va interpretar. De fet, no n’estic segur de com és la veu de l’actor que va fer, entre altres papers, el de Macari 5, el seu personatge estel·lar. Ho intueixo, imagineu-vos si n’era de dolent el so. La llàstima és que donés a tots els seus personatges un aire xulesc que només esqueia bé a un d’ells.
En Daniel Antares, en canvi, és un actor insegur, que no vocalitza, que parla atropelladament. Arreglar això només s’aconsegueix a base de voluntat i constància, esperem que en tingui.
Però el pitjor encara havia de venir, de la mà de la Pili Molina i la seva pesada Srta. González. Sembla que hagi vist dia rere dia tots els capítols de les Teresines S.A., cosa que converteix el seu personatge en algú sense gràcia, que enlloc de ser un reflex de la veïna pesada, és un reflex de l’humor que ens entaforen els de l’Espanya profunda. Del segon paper que va fer millor no en parlo. És una dona, la Pili, a qui potser haurien de dirigir de manera més marcada, sense donar-li les llibertats que haurà tingut per a preparar aquesta obra, perquè la veritat, més que interpretar el seu personatge, l’assassina, com ja succeïa en la versió original de Dagoll Dagom.
No parlaré pas dels altres personatges un a un, perquè em sembla que tots fan el seu paper d’una manera correcta, però em cal esmentar especialment en Jordi Lacruz, la Laia González i la Laia Berges. El primer perquè és un actor d’aquells que semblen una estàtua de marbre: inexpressiu i fred, però que no obstant fa els seus papers creïbles i interessants. Que vagi en compte, aquesta manera d’actuar requereix un sobre esforç que se’n pot anar en orris el moment menys esperat.
La Laia González, al meu entendre, hauria de reforçar la veu. És una noia a qui el color del vestit – d’un vermell apassionat – afavoria força, perquè ella mateixa traspua una bellesa subtil com poques, però el seu filet de veu a penes audible feia difícil valorar-ne altres aspectes. El millor consell teatral que m’han donat ha estat aquest: mirar – al públic òbviament -, cridar – si no les últimes files no t’escolten -, vocalitzar – si no, no se t’entén -. Amb això vas a totes bandes.
El dia d’avui, amb aquesta pesantor inhumana que m’esclafa els músculs, em fa deixar pel final els comentaris a la Laia Berges, en primer lloc perquè la conec personalment i en segon lloc perquè no entenc què hi fa en una companyia com aquesta. La Laia és una excel·lent persona, d’aquelles que voldries tenir tota la vida al teu costat, amb un cor immens, gegantí, però no és això el que hem vingut a valorar-ne. Siguem objectius: aquesta dona és una actriu superba, que apunta maneres de professional, que fa que el públic s’oblidi que existeix, perquè en realitat ella és el personatge. Poques vegades he tingut l’opció de veure una actriu com aquesta dalt d’un escenari, i mai dalt d’un escenari amateur. Per això em pregunto: què ho fa que no interpreta personatges de més pes? Segur que pot amb tot. Ara, la Laia ja té la seva carrera perfilada, sinó, encara m’atreviria a demanar-li que fes carrera als escenaris.
A qui li recomano que es retiri és al coreògraf, en Xavi Colomer: els balls damunt l’escenari eren d’un patetisme exagerat del qual només se salva el número dels marcianitos.
Però bé, aquesta obra, com deia, no es pot valorar amb justícia degut a factors aliens als qui la representaven: actuar en teatres així hauria d’estar penat per la llei!
Com hauria d’estar-ho gaudir de dies de plom si poden evitar-se, encara que, com ja vaig dir, ens siguin tan necessaris.
______________________________________________________________________
Son días en los que, como hoy, has de forzarte a colgar una fotografía en el blog, simplemente porque aun te quedan cosas por comentar de días anteriores. Al volver fugazmente al ordenador sabiendo que tenías que irte de nuevo has visto una amiga con quien querías hablar, pero tras todas las obligaciones a las que te ha sometido el tiempo se ha ido. Sé que los días tristes, aquellos en los que parece que en tu interior sólo llueva a cántaros, son necesarios, ya lo dije un día: su pesantez te hace valorar mejor las alegrías. Pero cuando no los ves venir, cuando se te abalanzan de golpe sobre ti, estos días son una carga que no querrías soportar. Hacen daño.
¡Hoy es un día de esos, que Dios me ampare!
No sé por qué estoy así, o bueno, sí que lo sé, mi amiga Karina ya lo dice, soy una persona demasiado empalagosa, y eso no es nada bueno, pero hoy no quiero pensar en ello. A lo único que quiero agarrarme ahora es a la certidumbre que la obra que fui a ver el domingo no tiene nada que ver con mi estado de ánimo.
La nit de Sant Joan – La noche de San Juan - es una obra atípica de Dagoll Dagom, como lo fue también Antaviana. Es una obra que a pesar de su apariencia de sencillez, es difícil de interpretar. En sí, la pieza no tiene argumento: en la noche de San Juan, unos duendecillos hacen realidad los deseos de personajes muy dispares, otorgándoles lo que piden de una manera un tanto especial. Se trata, pues, de poder encadenar números musicales más menos acertados y con un sonido de fiesta mayor pachanguera que tira de espalda. Es como querer realizar una especie de homenaje a la verbena des de una perspectiva cómica. A Dagoll Dagom le salía bien. A la compañía So de teatre no lo sé. ¡Y eso que he visto la obra!
El teatro ya me advirtieron que no reunía las condiciones óptimas para acoger un espectáculo teatral, lo que no pensaba es que estas condiciones fuesen inhumanas. Que una compañía se vea obligada a actuar en un teatro así no tiene perdón de Dios. Otra vez que esta compañía quiera representar una obra que me lo digan y veré si pueden utilizar el teatro de Sant Pere Claver, situado en el ETPClot – escuela muy conocida en Barcelona -. Este teatro era pésimo: pequeño, mal diseñado, con un sonido nefasto, e incómodo. Lo tenía todo para hacer fracasar una representación por otra parte lo suficientemente digna para salir airosa de una estrena, pero vayamos por partes.
Ferran López, el cantante, tiene una voz muy adecuada a todo tipo de registros agudos, y eso lo convertía en idóneo para los papeles que interpretó. De hecho, no estoy seguro de como es la voz del actor que hizo, entre otros papeles, de Macari 5, su personaje estelar. Lo intuyo, imaginad si era malo el sonido. La lástima es que diera a todos sus personajes un aire chulesco que sólo pegaba a uno de ellos.
Daniel Antares, en cambio, es un actor inseguro, que no vocaliza, que habla atropelladamente. Arreglar eso sólo se consigue a base de voluntad y constancia, le deseamos suerte.
Pero el peor aún tenía que llegar, de la mano de Pili Molina y su pesada Srta. González. Parecía que hubiera visto día tras día todos los capítulos de Teresines S.A. – una serie paródica muy popular hace unos años en Cataluña -, lo cual convierte se personaje en alguien sin gracia, que en lugar de ser un reflejo de la vecina pesada, es un reflejo de el humor que nos endosan desde la España profunda, humor que nunca ha conseguido enraizar aquí. Del segundo papel que le tocó mejor que no hable. Es una mujer, Pili, a quien deberían dirigir de forma más marcada, sin darle las libertades que habrá tenido para preparar esta obra, porque la verdad, más que interpretar su personaje, lo asesina, como ya sucedía en la versión original de Dagoll Dagom.
No diré nada de los otros personajes, porque me parece que todos realizan su papel de una manera correcta, pero es necesario que no me deje a Jordi Lacruz, Laia González i Laia Berges. El primero porque es un actor de aquellos que parecen una estatua de mármol: inexpresivo y frío, pero que no obstante da a sus papeles una credibilidad que los hace interesantes. Que vaya con cuidado, esta manera de actuar requiere un sobre esfuerzo que puede caer en saco roto en el momento menos esperado.
Laia González, a mi modo de ver, tendría que reforzar la voz. Es una chica a quien el color del vestido – de un rojo apasionado – favorecía bastante, porque ella misma rezuma una belleza sutil como pocas, pero su hilo de voz a penas audible hacía difícil valorar otros aspectos. El mejor consejo teatral que me han dado ha sido este: mirar – al público obviamente -, gritar – si no las últimas filas no te oyen -, vocalizar – si no, no se te entiende -. Con eso vas a todas partes.
El día de hoy, con esta pesadez inhumana que me chafa los músculos, me hace dejar para el final los comentarios a Laia Berges, en primer lugar porque la conozco personalmente y en segundo lugar porque no entiendo qué hace en una compañía como esta. La Laia es una excelente persona, de esas que querrías tener toda la vida a tu lado, con un corazón inmenso, gigantesco, pero no es eso lo que hemos venido a valorar. Seamos objetivos: esta mujer es una actriz soberbia, que apunta maneras de profesional, que hace que el público se olvide que existe, porque en realidad ella es el personaje. Pocas veces he tenido la opción de ver una actriz como esta encima de un escenario, y nunca en un escenario amateur. Por eso me pregunto: ¿por qué no interpreta personajes de más peso? Seguro que puede con todo. Ahora, la Laia ya tiene su carrera perfilada, sino, aún me atrevería a pedirle que hiciera carrera en los escenarios.
A quien le recomiendo que se retire es al coreógrafo, Xavi Colomer: los bailes sobre el escenario eran d’un patetismo exagerado del que sólo se salva el número de los marcianitos.
Pero bueno, esta obra, como decía, no es puede valorar con justicia debido a factores ajenos a los que la representaban: ¡actuar en teatros así debería estar penado por la ley!
Como debería estarlo gozar de días de plomo si pueden evitarse, aunque, como ya dje, nos sean tan necesarios.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada