diumenge, de gener 29, 2023

Educant/Educando


Qui va dir que educar és cosa del tots? Del conjunt de la societat? Tenia raó.

Uns dies enrere, tornant del meu passeig matinal, en baixar el carrer de casa, una mare, uns passos més endavant que jo, cridava el seu fill que s'estigués quiet perquè el nen, bellugadís de mena, anava donant voltes entre ella, el marit i la germana petita i això la posava nerviosa. L'infant, que necessitava anar a un parc a esbravar-se, no feia cas. Em vaig aturar a observar l'escena perquè la mare va acostar-se a un arbre, en va recollir un branquilló caigut i va pegar al nen amb ell utilitzant una força que em va sorprendre. Es va sentir el cop de fuet. Vaig quedar paralitzat. El nen plorava. La mare li volia agafar la mà. El seu fill,  amb la por al rostre, s'acostà al pare, que romania impassible caminant agafat de la petita. La mare li torna a subjectar la mà. L'infant li diu que no, i ho emfatitza a crits: "No! Encara em fa molt mal!" La mare torna a alçar el branquilló per fuetejar de nou el nen, i aleshores ell, amb les llàgrimes de la derrota als ulls, li ofereix una mà que  ella subjecta amb força. "Em fas mal!", es queixa el fill. "La propera vegada faràs el que et digui a la primera, sense qüestionar-te res. Així és com s'aprenen les coses quan els nens no comprenen que sempre han de fer allò que se'ls mana."

Vaig contemplar l'escena,, com podeu imaginar, amb el cor encongit, però no vaig fer res més que esperar que tombessin la cantonada i ficar-me al portal de la finca per pujar a casa. És a dir, vaig deseducar un infant, perquè davant d'una situació de barbàrie, si es pot i no es tem per la pròpia seguretat, no podem restar impassibles.

Aquesta és una escena que feia anys que no veia i em sembla més pròpia de la meva infantesa, tot i que el meu pare només em va pegar un cop, quan, als 8 anys, vaig tallar un tros de sofà nou amb unes tisores per veure com quedava, o potser ni aleshores em pegà i el meu cervell em juga una mala passada.

Si explico aquesta situació és perquè de dues setmanes ençà han succeït al meu entorn escenes pròpies d'un passat que s'hauria d'haver extingit, però que desgraciadament és més present que mai:


Escena 1

A la feina tenim un cap de planta que escridassa, vexant-los, els seus subordinats, i molts surten plorant o ferits de tal manera que nosaltres, els treballadors de base, en rebem els cops. I no s'adona que si els parlés millor tot funcionaria d'una altra manera, perquè la majoria de persones, quan els crits es converteixen en un hàbit, tendim a ignorar el contingut dels mateixos.


Escena 2

A l'institut de la gran hi ha un noi a qui els seus propis amics, segons ens explicà la nostra filla - quines companyies escollim és un altre tema que no puc tocar aquí però que dóna per molt - anomenen "negro" o "el negro", i jo em pregunto: encara amb el racisme tan endinsat a la societat? Ja sé que sí, altrament, partits com VOX no existirien i Junts per Catalunya no tindria a les seves files racistes declarats.


Escena 3

Tornem a l'institut. S'ha tingut la "genial idea" de crear un grup de WhatsApp de tota la classe moderat per les delegades. En aquest grup s'hi insulta, sense anar més lluny ahir, un antic amic d'infantesa (de qui s'ha distanciat fa anys), va insultar la meva filla, i la delegada va haver d'intervenir recordant que les normes del xat no ho permeten.


I jo em pregunto. No hem d'educar com a societat? I em proposo, i us proposo, de no mirar mai més cap a un altra banda. Perquè només amb educació es pot lluitar contra la barbàrie. Per això aquesta darrera vaga de mestres que hi va haver a Catalunya era tan important, perquè els qui governen ho saben, i per això van fent retallades i apostant per una escola concertada que, en un país normal, no hauria d'existir.

Ho sabem nosaltres? Som conscients de la importància d'educar i generar una sana autoestima en les generacions futures? Perquè d'això va el que he explicat de la mare pegant el seu fill. Un nen que creixerà sense confiança en ell mateix. i això pot petar en qualsevol direcció, i cap d'elles és bona.

Per això demano, exigeixo: eduquem. Eduquem-nos.


______________________________________________________________

 ¿Quién dijo que educar es cosa de todos? ¿Del conjunto de la sociedad? Tenía razón.

Unos días atrás, volviendo de mi paseo matinal, al bajar por la calle que conduce a casa, una madre, unos pasos por delante, gritaba a su hijo que se estuviera quieto pues el niño, muy movido, iba dando vueltas entre ella, su marido y la hermana pequeña y eso la ponía nerviosa. El crío, que necesitaba ir a un parque a desahogarse, no hacía ni caso. Me detuve a observar la escena por que la madre acercó a un árbol, recogió una ramita caída y le pegó con ella usando una fuerza que me sorprendió. Se escuchó el latigazo, y yo quedé paralizado. El niño lloraba. La madre le quería coger de la mano. Su hijo,  con el miedo en el rostro, se acercó al padre, quien, impasible caminaba agarrado a la pequeña. La madre le vuelve a sujetar la mano. el crío le dice que no, i lo enfatiza a gritos: "¡No! ¡Aún me duele!" La madre alza de nuevo la ramita para golpear al niño, y entonces él, con lágrimas de derrota en los ojos, le ofrece la mano que  ella sujeta con fuerza. "¡Me haces daño!", se queja su hijo. "La próxima vez harás lo que te diga a la primera, sin cuestionarte nada, así es como se aprenden las cosas cuando los niños no comprenden que siempre tienen que hacer aquello que se les pide."

Contemplé la escena, como podéis imaginar, con el corazón encogido, pero no ice nada más que esperar que desparecieran de mi vista para entraren el portal de mi finca y subir a casa. Es a decir, deseduqué a un niño, porque delante de una situación de barbarie, si se puede y no se teme por la propia seguridad, no podemos permanecer impasibles.

Es esta una escena que hacía años que no veía y me parece más propia de infancia a pesar de que mi padre me pegó una vez, cuando, con 8 años, corté parte de un sofá nuevo con unas tijeras para ver cómo quedaba, o quizá ni entonces me pegó y mi cerebro me juega una mala pasada.


Si explico esta situación es porque desde hace dos semanas han sucedido a mi alrededor escenas propias de un pasado que debería haberse extinguido, pero que desgraciadamente está más presente que nunca:

Escena 1

En el trabajo tenemos un jefe de planta que grita, vejándolos, a sus subordinados, y muchos salen llorando o heridos de tal manera que nosotros, los trabajadores de base, pagamos las consecuencias. Y no se da cuenta que si les hablara mejor todo funcionaría de otra manera, porque la mayoría de personas, cuando les chillas, se convierten en un hábito, tendimos a ignorar el contenido de los mismos.


Escena 2

En el instituto de la mayor hay un chico a quien sus propios amigos, según nos dijo nuestra hija - qué compañías escogemos es otro tema que no puedo tocar aquí pero que da para mucho -, llaman "negro" o "el negro", y yo em pregunto: ¿aún con el racismo tan dentro de la sociedad? Ya sé que si, si no, partidos como VOX no existirían y Junts per Catalunya no tendría en sus filas racistas declarados.


Escena 3

Volvamos al instituto. Se ha tenido la "genial idea" de crear un grupo de WhatsApp de toda la clase moderado por las delegadas. En este grupo se insulta, sin ir más lejos ayer, un antiguo amigo de la infancia (de quien se ha distanciado hace años), insultó a mi hija, y la delegada tuvo que intervenir recordando que las normas del chat no lo permiten.


Y yo me pregunto. ¿No tenemos que educar como sociedad? Y me propongo, y os propongo,  no mirar nunca más hacia otro lado. Porque sólo con educación se puede luchar contra la barbarie. Por eso esta última huelga de maestros que hubo en Cataluña era tan importante, por que los que gobiernan lo saben, y por eso van haciendo recortes y apostando por una escuela concertada que, en un país normal, no tendría que existir.

¿Lo sabemos nosotros? ¿Somos conscientes de la importancia de educar y generar una sana autoestima en las generaciones futuras? Por que de eso trata lo que he contado de la madre pegando a su hijo. Un niño que crecerá sin confianza en sí mismo, y


 
eso puede petar en cualquier dirección, y ninguna es buena.

Por eso pido, exigijo: eduquemos. Eduquémonos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada